Linux'ta LibreOffice Kurulumu

Kullanıcı avatarı
sabriunal
Mesajlar: 177
Kayıt: 31 Tem 2012, 23:26
İşletim Sisteminiz: Ubuntu, Fedora, Linux, Manjaro
LibreOffice Sürümü: Her zaman güncel

Linux'ta LibreOffice Kurulumu

Mesaj gönderen sabriunal »

Genel kural olarak tavsiye edilen yöntem kendi Linux dağıtımınızın (örneğin Pardus kurulu bilgisayarlar için PiSi paket yöneticisi, Ubuntu için Yazılım Merkezi) önerdiği kurulum yöntemidir. Çünkü sisteminize uygun bir şekilde bütünleştirilmiş bir kurulumu elde etmenin en basit yoludur. Aslında LibreOffice, Linux işletim sistemi kurduğunuzda varsayılan olarak halihazırda kurulmuş olabilir.

Topluluk destekli LibreOffice kurucusu kullanıcıların özel ihtiyaçları ve sıradışı olaylar için sunulmaktadır.

Kurulum sürecine başlamadan önce bir Linux sisteminde topluluk destekli LibreOffice kurulumu için önceden gerekli olan Sistem Gereksinimlerin sayfasına bakın.

Eğer Linux için topluluk destekli LİbreOffice paketinin varolan bir kurulumu varsa kaldırmak için "Linux için Topluluk Destekli LİbreOffice'in Önceki Kurulumunu Kaldırmak" bölümündeki talimatları takip edin.

Kuruluma başlamak için hazır olduğunuzda https://tr.libreoffice.org/download/ sayfasına gidin ve soldaki açılır listeden sisteminize uygun paketi seçin. Örnek olarak bir 32 bit veya 64 bit debian tabanlı sistem için(Debian, Ubuntu,...) veya bir 32 bit veya 64 bit rpm tabanlı sistem için (Fedora, Suse, Mandriva, ...)

Eğer LibreOffice'i ABD İngilizcesi dışında bir dilde yüklemek istiyorsanız tercih edilen uluslararası dilde bir LibreOffice kurulumu elde etmek için bir dil paketini de seçmelisiniz. Seçiminizi yaptığınızda pakat(ler)i indirin.

Aşağıdaki talimatları LibreOffice 3.3 ve 3.4'ün son dağtımlarına uygulayın.

Debian/Ubuntu-tabanlı Linux sistemlerinde LibreOffice'in kurulumu

Buradaki talimatlar 32 bit bir sistemde Türkçe LibreOffice kurulumu içindir; 64 bit bir sistemde LibreOffice kuruyorsanız bazı dizin isimlerinde küçük farklılıklar olacaktır ancak süreç temel olarak aynıdır -ümit ediyorum- bu talimatlar size kolay gelecektir.

Bir dil paketinin nasıl yükleneceğine dair talimatlar için (LibreOffice'in ABD İngilizcesi sürümünü kurduktan sonra),lütfen “Bir Dil Paketini Kurmak” bölümünü okuyunuz.

1) Kurucu arşiv dosyasını indirdikten sonra seçtiğiniz bir dizinde arşivi açmak için Nautilus 'u kullanın (Örneğin, Masaüstü dizini). Arşivi açtıktan sonra LibO_3.3.0rc1_Linux_x86_install-deb_en-US veya LibO_3.4.5rc2_Linux_x86_install-deb_en-US dizininin altında açılmış içeriği göreceksiniz. Nautilus dosya yöneticisi penceresi açın ve açılan arşiv dizinine açın.

2) Dizin DEBS adında bir alt dizin içermektedir. DEBS dizinine girin.

3) DEBS dizininde sağ tıklayın ve "Terminalde Aç"ı seçin. Bir terminal açılacaktır. Terminal penceresinin komut satırında aşağıdaki komutları girin (Komutlar çalıştırmadan önce yetkili kullanıcı parolanızı girmeniz istenecektir):

Kod: Tümünü seç

sudo dpkg -i *.deb
4) Yukarıdaki dpkg komutu kurulum sürecinin ilk parçasıdır. Süreci tamamlamak için masaüstü uyum paketlerini kurmaya ihtiyacınız var. Bunu yapmak için aşağıdaki komutu kullanarak DEBS dizinindeki desktop-integration dizinine geçin:

Kod: Tümünü seç

cd desktop-integration
dpkg komutu tekrar çalıştırın:

Kod: Tümünü seç

sudo dpkg -i *.deb
Kurulum süreci şimdi tamamlandı ve Masaüstünüzün Uygulamalar/Ofis menüsünde LibreOffice uygulamalarının tümü için simgeleriniz olmalı.

RPM paketleri kullanan Fedora, Suse, Mandriva ve diğer Linux sistemlerinde LibreOffice'in kurulumu


Buradaki talimatlar 32 bit bir sistemde Türkçe LibreOffice kurulumu içindir; 64 bit bir sistemde LibreOffice kuruyorsanız bazı dizin isimlerinde küçük farklılıklar olacaktır ancak süreç temel olarak aynıdır -ümit ediyorum- bu talimatlar size kolay gelecektir.

Bir dil paketinin nasıl yükleneceğine dair talimatlar için (LibreOffice'in ABD İngilizcesi sürümünü kurduktan sonra),lütfen “Bir Dil Paketini Kurmak” bölümünü okuyunuz.

1) Kurucu arşiv dosyasını indirdikten sonra seçtiğiniz bir dizinde arşivi açmak için Nautilus 'u kullanın (Örneğin, Masaüstü dizini). Arşivi açtıktan sonra LibO_3.3.0rc1_Linux_x86_install-rpm_en-US veya LibO_3.4.5rc2_Linux_x86_install-rpm_en-US adında bir dizinin altında içeriğin açıldığını göreceksiniz. Nautilus dosya yöneticisi penceresi açın ve açılan arşiv dizinine açın.

2) Dizin RPMS adında bir alt dizin içermektdir. RPMS dizinine girin.

3) Dizininde sağ tıklayın ve "Terminalde Aç"ı seçin. Bir terminal açılacaktır. Terminal penceresinin komut satırında aşağıdaki komutları girin (Komutlar çalıştırmadan önce yetkili kullanıcı parolanızı girmeniz istenecektir):

Fedora tabanlı sistemler için:

Kod: Tümünü seç

su -c 'yum install *.rpm'
Mandriva tabanlı sistemler için aşağıdaki komutları girin (yönlendirildiğinizde yetkili kullanıcı parolanızı girin):
sonra

Kod: Tümünü seç

urpmi *.rpm
Diğer RPM kullanan sistemler (Suse, vb.)

Kod: Tümünü seç

su rpm -Uvh *.rpm
4) Yukarıdaki komutlar kurulum sürecinin ilk parçasıdır. Süreci tamamlamak için masaüstü uyum paketlerini kurmaya ihtiyacınız var. Bunu yapmak için aşağıdaki komutu kullanarak RPMS dizinindeki desktop-integration dizinine geçin:

Kod: Tümünü seç

cd desktop-integration
Şimdi kurulum komutunu yeniden çalıştır:

Bir Fedora sisteminiz varsa bu komutu çalıştırın:

Kod: Tümünü seç

su -c 'yum install libreoffice3.3-redhat-menus-3.3-1.noarch.rpm'
Bir Suse sisteminiz varsa bu komutu çalıştırın:

Kod: Tümünü seç

su -c 'rpm -Uvh install libreoffice3.3-suse-menus-3.3-1.noarch.rpm'
Bir Mandriva sisteminiz varsa, terminal penceresinin komut satırında aşağıdaki komutları çalıştırınız (istendiğinde yetkili kullanıcı parolasını giriniz):
Sonra bu komutu çalıştırın:

Kod: Tümünü seç

urpmi libreoffice3.3-mandriva-menus-3.3-1.noarch.rpm

Kurulum süreci şimdi tamamlanır ve Masaüstünüzün Uygulamalar/Ofis menüsünde LibreOffice uygulamalarının tümü için simgeler seçmelisiniz.

Yukarıdaki Kurulum Talimatlarında Bulunmayan Linux Dağıtımları İçin Masaüstü Uyumu Hakkında Notlar

Bu kurulum talimatlarında geçmeyen diğer Linux dağıtımlarında LibreOffice'i kurmak oldukça kolay olmalı. Ana konu masaüstü uyumunda karşılaşabileceğiniz farklılıklardır.

desktop-integration dizini libreoffice3.3-freedesktop-menus-3.3-3.noarch.rpm adında bir paket daha içerir. Bu Freedesktop.org'un belirlediği/tavsiye ettiği tüm Linux dağıtımları için bir pakettir ve buradaki talimatlarda geçmeyen diğer Linux dağıtımlarının ideal kurulumu için sağlanmaktadır.

Bugünlerde birçok Linux dağıtımı Freedesktop.org'un şartnameleriyle uyum içinde. Ancak paket eklendiği zaman birçok dağıtım masaüstü ortamlarını kurulmuş/kaldırılmış uygulamalardan haberdar etmek için kendi yöntemlerini kullanmaktadır ve MIME türlerinin kaydı için kendi yöntemleri vardır.

Freedesktop.org şartnameleri/önerileri bu bilgileri güncellemek amacıyla iyi bilinen yolları ve yardımcı yazılımların bazlarını kullanmak için bunu standartlaştırır.

Etkilenenler simge teması belirlemesi, MIME türleri belirlemesi ve masaüstü dosya belirlemeleridir (uygulama başlatıcı tanımlamaları).

Böyle sistemlerde masaüstü uyumunu kurmak için aşağıdaki komutu kullanın(istendiğinde yetkili kullanıcı parolasını giriniz):

Kod: Tümünü seç

su rpm -Uvh libreoffice3.3-freedesktop-menus-3.3-3.noarch.rpm

Bir Dil Paketini Kurmak


1) İndir sayfasına gidin ve istediğiniz dilin paketini indirin. Nautilus dosya yöneticisinde, arşivi bir dizine açın (örneğin masaüstü dizini). Tüm LibreOffice uygulamalarından çıktığınızdan emin olun (Eğer çalışıyorsa Hızlı Başlatıcı dahil).

2) Dil paketini açtığınız dizini açın. Örnek olarak bir 32 bit Debian/Ubuntu tabanlı sistemde dizin Desktop/LibO_3.4.5rc2_Linux_x86_langpack-deb_tr'dir.

3) Şimdi yüklemek için paketlerin olduğu dizin açın. Debian/Ubuntu tabanlı sistemlerde dizin DEBS'dir. Fedora, Suse veya Mandriva sistemlerinde RPMS olacaktır.

4) Nautilus dosya yöneticisinde dizinde sağ tıklayın ve "Terminalde Aç"ı seçin. Açılan terminal penceresinde dil paketini kurmak için aşağıdaki komutları çalıştırın (istendiğinde yetkili kullanıcı parolanızı girin):

Debian/Ubuntu tabanlı sistemler:

Kod: Tümünü seç

sudo dpkg -i *.deb
Fedora tabanlı sistemler:

Kod: Tümünü seç

su -c 'yum install *.rpm'
Mandriva tabanlı sistemler için çalıştır:
Sonra bu komutu çalıştırın:

Kod: Tümünü seç

urpmi *.rpm
RPM kullanan diğer sistemler (Suse, vb.):

Kod: Tümünü seç

 su rpm -Uvh *.rpm
Şimdi LibreOffice uygulamalarından birini başlatın - örneğin Writer. "Araçlar" menüsüne gidin ve "Seçenekler"i seçin. "Seçenekler" iletişim kutusunda "Dil Ayarlarını" tıklayın ve "Diller"i tıklayın. Açılan "Kullanıcı arayüzü" listesinden kurduğunuz dili seçin. İsterseniz "Yerel ayarlar", "Varsayılan para birimi" ve "Belgeler için varsayılan diller" için aynı şeyi yapın.

Ayarları ayarladıktan sonra "Tamam"ı tıklayın. İletişim kutusu kapanacaktır ve yapılan değişikliklerin LibreOffice'i kapatıp tekrar açtıktan sonra etkinleşeceğini söyelen bir bilgi mesajı göreceksiniz(Çalışıyorsa Hızlı Başlatıcıyı da kapatmayı unutmayın).

LibreOffice'i başlattığınızda kurduğunuz dilde başlayacaktır.

Linux için Topluluk Destekli LİbreOffice'in Önceki Kurulumunu Kaldırmak

Aşağıda verilen talimatlar Synaptic Paket Yöneticisinin kullanımı içindir. Birçok Linux dağıtımında Synaptic standart olarak kurulmuşken diğerlerinde yoktur. Bu yüzden daha ileri gitmeden önce Synaptic Paket Yöneticisini kurmalısınız. Synaptic kurulu olmadığında genellikle Linux üreticisinin yazılım depolarında vardır.

Synaptic'i kurmak için ya Linux dağıtımınızın sunduğu yazılım kurucuyu (Ubuntu Linux tarafından sağlanan Ubuntun Yazılım Merkezi gibi), ya da bir terminal penceresi açın ve aşağıdaki komutları girin (önce yetkili kullanıcı parolasını girmelisiniz):

sudo apt-get install synaptic


Synaptic için bazı bağımlılıkların kurulumunu onaylamak için yönlendirilebilirsiniz. Yönlendirilirseniz bağımlılıkların kurulumunu onaylayın.

KDE kullanıcıları için not: Eğer apt-get Synaptic kullanılamaz diyorsa KPackageKit'i açın ve "Ayarlar" sayfasında uygun kutuları işaretleyerek tüm depoları etkinleştirin. Sonra, terminal penceresinin komut satırında sudo apt-get update komutunu kullanarak depoları güncelleyin (komutu çalıştırmadan önce yetkili kullanıcı parolasını girmeniz gerekecektir). Bunu yaptıktan sonra Synaptic kurulumuna geri dönün.

Synaptic kurulumunun tamamlandığından emin olduğunuzda varolan LibreOffice kurulumunu kaldırmak için aşağıdaki gibi ilerleleyin:

1) Synaptic Paket Yöneticisini başlatın.

2) Arama kutusunu tıklayın.

3) "libreoffice" yazın ve "Sonuçları Ara" düğmesine tıklayın.

4) Bu arama eşleşen paketlerin bir listesini gösterecektir. Listede basitçe "libreoffice3" adında bir paket olacaktır. Sağ tıklayın ve açılan içerik menüsünden "Tamamen Kaldırmak İçin İşaretle"yi seçin.

Bir çok ilave değişikliği kabul etmek için yönlendirileceksiniz. Bu ilave değişiklikleri kabul edin.

Paketler listesini kaldırma için henüz işaretlenmemiş ilk paketi görünceye kadar kaydırın. Paket adını sağ tıklayın ve açılan içerik menüsünden "Tamamen Kaldırmak İçin İşaretle"yi seçin.

Sonraki sayfa için aynısını yapın. Bir çok ilave değişikliği kabul etmek için yönlendirileceksiniz. Bu ilave değişiklikleri kabul edin.

Listenin altına doğru devam edin ve tamamen kaldırmak için listelenen her paketi seçin.

Not: Tamamen kaldırmak en iyi seçenektir: “Kaldırmak İçin İşaretle” kurulumu kaldırır ancak sisteminizden dosyaları silmez; "Tamamen Kaldırmak İçin İşaretle" de dosyaları sisteminizden siler.

5) “Uygula”yı tıklayın. Onaylamanız için bir iletişim kutusu açılır. “Tamam”ı tıklayın. Kaldırma sürecini tamamlamak için izin verin.

6) Daha sonra, paket listesi hâlâ birkaç paketi içeriyor olabilir. Kalan paketlerin tamamını 4ncü adımda anlatıldığı gibi kaldırmak için işaretleyin.

7) “Uygula”yı tıklayın. Onaylamanız için bir iletişim kutusu açılır. “Tamam”ı tıklayın. Kaldırma sürecini tamamlamak için izin verin.

Şimdi LibreOffice sisteminizden kaldırılmıştır.

Önceki LibreOffice kurulumunun en temiz haliyle kaldırıldığından emin olmak için isteğe bağlı olarak bir terminal penceresinde aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz ve sonra silinmemiş olarak bulunan dosyaları Nautilus veya Linux dağıtımınızın sağladığı bir dosya yöneticisini kullanarak elle silebilirsiniz:

Kod: Tümünü seç

locate libreoffice | less
/*google bellekten kurtarıldı, makaleyi yazan ise bellek sayfasında görünmüyordu :(*/
ayhanyalcinsoy

Re: Linux'ta LibreOffice Kurulumu

Mesaj gönderen ayhanyalcinsoy »

Bu yazıyı LibreOffice web sitesinden çevirip eklemiştim.

İyi çalışmalar...
kobzeci
Mesajlar: 258
Kayıt: 01 Ağu 2012, 10:07

Re: Linux'ta LibreOffice Kurulumu

Mesaj gönderen kobzeci »

Veritabanı kazamızdan sonra sağolsun yakusha tekrar bulup girdi ;)
athanasia

Re: Linux'ta LibreOffice Kurulumu

Mesaj gönderen athanasia »

Merhaba, Ben yeni bir Ubuntu13.10 kullanıcısıyım. Ben Libreoffice_4.2.4_Linux_x86_deb indirdim. Kalşörün içerisinde DEBs klasörü var fakat içerisine girdiğimde terminalde aç seçimi yok bu neden ile kurulum yapmadım. Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Kullanıcı avatarı
sabriunal
Mesajlar: 177
Kayıt: 31 Tem 2012, 23:26
İşletim Sisteminiz: Ubuntu, Fedora, Linux, Manjaro
LibreOffice Sürümü: Her zaman güncel

Re: Linux'ta LibreOffice Kurulumu

Mesaj gönderen sabriunal »

İşletim sistemu olarak Ubuntu 13.10 kullanıyorsanız öncelikli olarak 14.04'e yükseltmenizi öneririm... Çünkü 13.10 sürümü 9 ay boyunca desteklenen kısa ömürlü bir sürüm. 14.04 ise 2/ veya 5 yıl boyunca destekli olacak.

Ubuntu içinde LibreOffice kurmak için bir (sürüm fark etmez) bir PPA bulunuyor.

Şu kodu terminalden (control+alt+T kısayolu) çalıştırmak yeterli olacaktır. İlgili PPA deposundan kurulumu yapacaktır.

Kod: Tümünü seç

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa && sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo apt-get install libreoffice
athanasia

Re: Linux'ta LibreOffice Kurulumu

Mesaj gönderen athanasia »

Bilgisayarımın donanımı iyi olmadığı için 14.04 kaldıramayacağını düşündüğüm için 13.10 kurdum.
athanasia

Re: Linux'ta LibreOffice Kurulumu

Mesaj gönderen athanasia »

yakusha yazdı:İşletim sistemu olarak Ubuntu 13.10 kullanıyorsanız öncelikli olarak 14.04'e yükseltmenizi öneririm... Çünkü 13.10 sürümü 9 ay boyunca desteklenen kısa ömürlü bir sürüm. 14.04 ise 2/ veya 5 yıl boyunca destekli olacak.

Ubuntu içinde LibreOffice kurmak için bir (sürüm fark etmez) bir PPA bulunuyor.

Şu kodu terminalden (control+alt+T kısayolu) çalıştırmak yeterli olacaktır. İlgili PPA deposundan kurulumu yapacaktır.

Kod: Tümünü seç

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa && sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo apt-get install libreoffice
Söylediğiniz şekilde kurulumu gerçekleştirdim. Dil paketini yüklemek istedim. Libreofffice kendi sitesinden indirdiğim dil paketini yukarıda belirttiğiniz işlemleri yapmaya çalıştım ama DEBS klasörüne sağ tıkladığımda terminalde aç menüsü bulunmamakta. CTRL + ALT + T bastığımda da desktopta açılıyor ve sudo dpkg -i *.deb komutunu yazdığımda böyle bir klasör yok hatası veriyor. Ubuntuda yeni olduğum için yapamadım. Yardımınız için teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
sabriunal
Mesajlar: 177
Kayıt: 31 Tem 2012, 23:26
İşletim Sisteminiz: Ubuntu, Fedora, Linux, Manjaro
LibreOffice Sürümü: Her zaman güncel

Re: Linux'ta LibreOffice Kurulumu

Mesaj gönderen sabriunal »

Şu paketi de kurduğunuz zaman türkçe haline gelecektir.

Kod: Tümünü seç

sudo apt-get install libreoffice-l10n-tr
Bu durumda Türkçeleştirme dahil Ubuntu için PPA ile kurulum şu kodları terminalden çalıştırmak ile oluyor:

Kod: Tümünü seç

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install libreoffice
sudo apt-get install libreoffice-l10n-tr
Kullanıcı avatarı
fortran
Mesajlar: 266
Kayıt: 01 Ağu 2012, 12:58
İşletim Sisteminiz: GNU/Linux
LibreOffice Sürümü: 7.4.4.2

Re: Linux'ta LibreOffice Kurulumu

Mesaj gönderen fortran »

GNU/Linux'ta LibreOffice kurulumu? İlginç bir konu. LibreOffice içermeyen GNU/Linux dağıtımı olmadığına göre, buna yönelik bir konu açmak ister istemez enteresanlaşıyor. Masaüstü bilgisayarımda Debian GNU/Linux, dizüstü bilgisayarımda Linux Mint 17 kurulu. LibreOffice'i göndermişler malum, ayrıca kurmama gerek kalmadı. :mrgreen:
Kullanıcı avatarı
sabriunal
Mesajlar: 177
Kayıt: 31 Tem 2012, 23:26
İşletim Sisteminiz: Ubuntu, Fedora, Linux, Manjaro
LibreOffice Sürümü: Her zaman güncel

Re: Linux'ta LibreOffice Kurulumu

Mesaj gönderen sabriunal »

Evet, Forumu ilk kurduğumuz haftalarda yanlışlıkla veritabanı silinince google bellekten çıkartıp yazıyı eklemiştim. Kim yazmıştı bile görünmüyordu.
Cevapla