Humble THQ Bundle’ı Niye Almayacağım?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
fortran
Mesajlar: 266
Kayıt: 01 Ağu 2012, 12:58
İşletim Sisteminiz: GNU/Linux
LibreOffice Sürümü: 7.4.4.2

Humble THQ Bundle’ı Niye Almayacağım?

Mesaj gönderen fortran »

Resim
Bağımsız(Indie) oyunları GNU/Linux,Android, Windows ve Mac kullanıcıları ile buluşturarak hem oyun geliştiricilerine hem de hayır kurumlarına büyük gelir sağlamayı alışkanlık haline getirerek herkesin gölünü kazanan Humble Bundle yeni paketi olan Humble THQ Bundle‘ı yayınladı. Yeni paket hararetli bir tartışmayı da beraberinde getirdi:

Resim

Paket, adından da anlaşılabileceği gibi THQ firmasının ünlü oyunları olan Saints Row, Darksiders, Metro 2033, Red Faction, Company of Heroes, Company of Heroes:Opposing Fronts ve Company of Heroes:Tales of Valor‘dan oluşmakta. Buraya kadar güzel. Süper oyunlar “ne kadar istersen o kadar öde” sistemi ile oyuncular ile buluşuyor. Hem hayır işilerine de bir sürü fon aktarılacak değil mi? En azından Windows kullanan birisi için bu böyle. Peki bir kısım insanı ve beni rahatsız eden konu ne? Maddeler halinde sıralayayım:

Heroes, Company of Heroes:Opposing Fronts ve Company of Heroes:Tales of Valor‘dan oluşmakta. Buraya kadar güzel. Süper oyunlar “ne kadar istersen o kadar öde” sistemi ile oyuncular ile buluşuyor. Hem hayır işilerine de bir sürü fon aktarılacak değil mi? En azından Windows kullanan birisi için bu böyle. Peki bir kısım insanı ve beni rahatsız eden konu ne? Maddeler halinde sıralayayım:

1)Bilindiği gibi THQ büyük bir şirket. Bir indie oyun yapımcısı değil. Şimdiye kadar bağımsız oyunlar sunan Humble Bundle(HB)‘ın bu yeni stratejisi umarım bağımsız oyunları destekleme ilkesinden radikal bir kopuş anlamına gelmiyordur.

2)HB’nin sunduğu oyunlar şimdiye kadar hep DRM‘siz olmuştu. THQ’nun oyunları ise DRM koruması içeriyor! İhlal edilen ikinci ilke de bu.

3)THQ, SOPA/PIPA tasarısını destekleyen firmalardan biri idi. İnandığınız değerlere tamamen ters hareket eden bir şirkete para yatırmak ister misiniz?

4)THQ bu aralar iflasın eşiğine gelmiş bir şirket. Acaba bu paket THQ’ya omuz verme paketi olarak görülüyor olabilir mi? Diyeceksiniz ki “pakete ödediğiniz paranın nerelere giceceğini ayarlamanız mümkün, dilersiniz THQ’nun payını sıfıra indirip parayı sadece HB’ye ve hayır kurumlarına aktarabilirsiniz” Ama maalesef çoğu kullanıcı buna dikkat etmiyor, bu sayede THQ da az veya çok fonlanmış olacak.

5)Oyunları oynamak için Steam gerekiyor. Tamam Steam tek başına DRM anlamına gelmiyor. DRM koruması olmayan oyunlar için Steam’in uyguladığı ekstra bir koruma yöntemi yok. Ama şunu da biliyorum ki kendi DRM’i olan oyunlara da engel olmuyor ve THQ da DRM uygulayan şirketlerden birisi.

6)Tüm paketlerini GNU/Linux, Windows ve Mac platformları için yayınlayan hatta “Humble Bundle for Android” paketleri ile buna Android’i de katan HB, THQ paketi ile bu önemli ilkesini de kendi elleriyle yıkıyor. Paket sadece Windows için!

Benim çekincelerim bunlar. Hayır işi için bunlar teferruattan ibarettir diyenlere şöyle cevap veririm: Konu hayır işi olunca bu pakete vermediğim parayı bir sonraki bağımsız pakete iki kat para ödeyerek her zaman telafi edebilirim. Ama bu pakete para ödersem çok önemli ilkeleri yıkmış olacağım. Kötülerin yöntemleri ile hayır işi yapılmaz. Umarım böyle hormonlu paketler HB için olağan hale gelmez. Hamdi Bey’e teşekkür ediyorum ve ben bu pakette YOKUM diyorum!.

ozgurilgin.wordpress.com
Cevapla